Loading...

festivali

Park kreative

Umjetnička selekcija i produkcija

 

Svoju je priču Špancirfest započeo pričati prije devetnaest godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedno od najposjećenijih nacionalnih festivalskih događanja. Ideja je Špancirfesta omogućiti sadržaje koji će tijekom deset festivalskih dana u svakom posjetitelju pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja. Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta – od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi – te varaždinsku povijesnu jezgru pretvara u umjetničku radionicu u kojoj sudjeluju i posjetitelji i umjetnici. Na Špancirfestu posjetitelji imaju jedinstvenu priliku upoznati razne umjetničke izričaje i aktivno sudjelovati u nekima od njih, a profesionalci iz kulturnih i kreativnih industrija razvijati svoja znanja i vještine te proširiti svoju mrežu poslovnih kontakata.

 

Špancirfest već nekoliko godina njeguje posebni program kreative, namijenjen prije svega djeci i mladima. Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, a Park kreative središnje je mjesto stvaranja, inovacije i kreacije za djecu i mlade. Zelena, sigurna oaza parka u Habdelićevoj ulici, u samom srcu Varaždina, svake godine tijekom deset festivalskih dana pruža niz zanimljivih sadržaja namijenjenih poticanju istraživanja i učenja. Park kreative mjesto je odmora i osvješćivanja osjetila gdje su djeca u središtu pozornosti, ali ni njihovi roditelji nisu zaboravljeni. I dok je ideja Špancirfesta protok, u Parku kreative pozvani ste na ostajanje i otkrivanje novih stvari, uključivanje u radionice, gledanje izvedbi – na kreativnost i igru.

Radionice, predstave i izvedbe pomno su selektirane kako bi doprinjele cjelokupnom razvoju kreativnih sadržaja i programa za mladu publiku.

Program Parka kreative stavlja naglasak na ulogu kulture i kreativnosti u svakodnevnom životu djece, kao i njihovom razvoju te potrebi i pravu na vlastito izražavanje i komunikaciju. Implementira svoj sadržaj na visokoj profesionalnoj razini polazeći od ideje interakcije i inkluzije mladih ljudi različitih dobnih skupina. Cilj je Parka kreative podići razinu osvještenosti o potrebama djece i naglasiti kulturne, etničke i društvene vrijednosti kao čimbenike sveukupnog društvenog razvoja. Jedinstveno iskustvo koje nudi obogaćuje podjednako Špancirfest i grad Varaždin, ukazujući na potrebe najmlađih kroz zabavu i igre, a istovremeno povezujući društvene i edukacijske parametre.

Park kreative brine o pravu djeteta na bezbrižno odrastanje!

 

Kliker festival

Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade

 

KLIKER festival jedinstveni je međunarodni festival plesne, scenske, glazbene i vizualne umjetnosti. Kroz izvedbe različitih, ali pomno selektiranih izvedbenih formata, domaće i inozemne scene uvodi djecu od vrtićke do srednjoškolske dobi u svijet umjetnosti. Na najneposredniji način, primjeren njihovoj dobi i razumijevanju, otkriva im se svijet potpunog teatra. Uz izvedbene programe, u sklopu festivala održavaju se i radionice za djecu i roditelje, rezidencije za mlade umjetnike i edukacije namijenjene stručnjacima za odgoj i obrazovanje. KLIKER festival na promišljen i kvalitetan način potiče dječji interes za suvremenom izvedbenom umjetnošću. Djeca i mladi su u festivalske aktivnosti direktno uključeni, sudjeluju u izvedbama, radionicama, razgovorima s umjetnicima, pišu vlastite dojmove i postavljaju vlastita pitanja. Tako festival postaje i mjesto susreta i razmjene specifičnih znanja i vještina, međunarodne i multikulturne suradnje, mjesto interdisciplinarnosti i inovativnosti. Kliker festival je kulturni događaj koji povezuje kulturno-umjetničku scenu Hrvatsku s Europom.

 

Festival Dani suvremenog plesa se 2016. godine  transformirao u sedmodnevni festival namijenjen specifično mladoj publici - KLIKER festival. Festival je tada održan u Varaždinu i Novom Marofu te kao četverodnevno izdanje u Zagrebu u suradnji s festivalom PlatformaHR. KLIKER festival 2017. godine raste, kako programski, tako i proširenjem na nekoliko lokacija diljem Hrvatske, odnosno održava se u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci i Splitu.

 

Kliker festival dio je KLIKER platforme - hrvatske nacionalne platforme posvećene razvoju suvremene plesne umjetnosti i mlade publike, a odvija se u organizaciji VRUMa te u suradnji sa zagrebačkim Plesnim centrom TALA, riječkim Prostorom Plus i splitskim IKS Festivalom.

 

www.klikerfestival.com

festivals_ilustracija2